14 Mayıs 2015 Perşembe

Yaprak Sarma

Yaprak Sarma Tarifi 

Malzemeler:

  • Yarım kilo taze yaprak

İçi İçin:
  • 4 adet soğan,
  • 1su bardağı pirinç,
  • 1/2 su bardağı bulgur,
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 çay bardağı sıvı yağ,
  • 5-6 sap maydanoz
  • 1 yemek kaşığı nane,
  • Karabiber,
  • Pbiber
  • Tuz,
  • Kaynamış su.

Üzeri İçin:
Limon

Yapılışı


Yaprakların saplarını kopararak dizelim,

Taze yaprakları kaynar suya batırıp, yapraklar sararana kadar bekletip, sudan alalım.

İçi için;

Soğanları ince şekilde doğrayalım.
Pirinç ve bulgurları  iyice yıkadıktan sonra suyunu süzelim.
Tencereye sıvı ya
ğı, soğanları rengi hafif pembeleşene kadar kavuralım.
İçine pirinç ve bulgur karışımını ilave edelim ve 2-3 dakika daha karıştırarak kavuralım.
Sonra önceden hazırladı
ğımız 1 bardak su ile sulandırılmış salçayı ekleyerek suyu çekilene kadar karıştırıyoruz.

Tuz, nane, karabiber, pulbiber (isteğe bağlı) ilave edelim ve kısık ateşte pirinçler biraz diri kalacak şekilde pişirelim.
Hazırladı
ğımız harç ılıyınca taze nane ve maydanozları ilave edelim ve karıştıralım.
Yaprakların saplarını koparalım.(bir kısmını atmayalım pi
şirirken dolmaların üzerine koyacağız)
Yaprakları açalım ve içine 1 tatlı ka
şığı kadar hazırladığımız harçtan koyalım ve sigara böreği sarar gibi saralım.(çok sıkı ya da bol sarmayalım)
Tencerenin dibine yaprakları dizelim.
Üzerine sardı
ğımız dolmaları sıralayalım.



Dolmaların üzerine ek
şi olması için yaprak saplarını, limon dilimlerini yerleştirelim.
Tüm sarmalar tencereye dizildikten sonra üzerine az miktarda tuz sepelim.
Sarmaların üzerini tabakla kapatalım ve 2 su barda
ğı kaynamış su ilave edelim.
Su kaynamaya ba
şlayınca ocağın altını kısalım ve kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirelim.
Ateşi kapatmaya yakın sarmaların üzerine zeytin yağı gezdirelim,
Sarmalar pi
ştikten sonra tencerenin kapağını açalım.
Sarmalar ılıdıktan sonra servis taba
ğına alalım,
Yaprak sarmalarımızı limon dilimleri ile süsleyip, servis yapalım.
 
 
Yenibahar, kuş üzümü ve dolmalık fıstık tadını fazlaca değiştirdiğinden ben tercih etmiyorum. Herkezin tadı damağında kalan bu tarifimi sizlerle paylaşmak istedim.
Afiyet Olsun :)
 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder